Тя посочи като неприятно впечатление това, че е президентът Румен Радев

...
Тя посочи като неприятно впечатление това, че е президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Радев не изпълни ангажимента си за промени в Ко...

Тя уточни като неприятно усещане това, че е президентът Румен Радев не е извършил оповестеното още в първия му мандат желание да направи също предложение за промени в Конституцията:

 

" Не единствено, че не го направи, а и не се ангажира в обществения спор. Президентската институция остана пасивна и в една мощно сериозна, само че изчакваща позиция, с цел да може да нападна, както това ще стане в понеделник (8 януари).

Това е негово право, само че той не извърши собствен политически ангажимент. Опитва се да аргументира това като не намира задоволителна легитимност в този парламент, с цел да предложи своите хрумвания.

 

Но в действителност става дума за неговата легитимност, тъй като, когато си поел политически ангажимент и когато си директно определен, когато имаш такива конституционни пълномощия, а се отказваш от тях, с цел да можеш да излезеш в позицията на някаква гневна съпротива, това подкопава достолепието и измерението на президентската институция.

 

Румен Радев смали мащаба и смисъла на президента като институция, влизайки в такива ажиотажи. Очаквахме да забележим неговите оферти ". 

 

Цонева изясни, че не би трябвало да се изчаква мнението на Конституционен съд, с цел да се продължи с работата по Закона за правосъдната власт, който " да въплъти измененията, които има в Конституцията ":

 

" Нашите цели в работата на Народното събрание след ваканцията са в посока да приемем законодателството, което е належащо, с цел да получат измененията (в Конституцията - б.р.) плът. И през законодателните начинания, които ще минат със същото болшинство, с което приехме и Конституцията, уверена съм, ще можем да осъществяваме промяната, поради която ние преди 7 години направихме политическата мощ " Да, България ". 

 

За попълването на регулаторите, Антоанета Цонева беше безапелационна, че няма да бъде на квотен принцип:

" Не са такива желанията ни. Усилието е през правенето на номинации и основаването на явен профил на тези хора, които би трябвало да влязат в другите регулатори. Не единствено тяхната подготвеност, а търсене на хора с безспорни професионални качества и умения, социална поддръжка, самопризнание и доверия. Трябва да намерим такива хора. Вярвам, че България има задоволително човешки капитал.

 

Шенген по въздух и по вода е триумф, съобщи депутатката от ПП-ДБ и прогнозира в границите на 2024 година България да влезе и със сухопътните си граници в Шенгенското пространство.

 

" Тази злостна акция, която се развива сега от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", няма нито един факт, който да твърди сходни неща. Дъблинският правилник е в деяние от 10 години, че не действа добре - това всички го знаем. Всякакви изказвания, че ще бъдем залети от мигранти и това е цената за влизането ни в Шенген - не са истина и това ще стане ясно в идващите месеци ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР